Äänitysstudion laitteisto – studion anatomia

Tässä artikkelista kerrotaan mitä laitteita äänitysstudiossa on ja miten äänitysstudion laitteet liittyvät toisiinsa. Kotistudion laitteistoksi riittää monessa tapauksessa tietokone, äänikortti, mikrofoni ja kuulokkeet tai kaiuttimet. Myös isommissa studiossa on samat komponentit muutamalla lisäkomponenteilla höystettynä.

Äänitysstudio turku Sasu Juntunen
Hybridimiksausstudio laitteineen.

Mikrofoni

Mikrofoni muuttaa akustisen värähtelyn sähkoiseksi signaaliksi. Mikrofoni onkin yksi tärkeimmistä välineistä studion arsenaalissa. Mikrofoneja on monenlaisia. On esim kondensaattori, dynaamisiä, putki ja nauhamikrofoneja. Mikrofoni poimii ääntä eri tavoin suuntakuviosta riippuen. On hyvä muistaa että mikrofoni poimii ääntä eri tavalla edestä kuin sivuilta. Jos mikrofonin suuntakuvio on pallo, niin se poimii ääntä samalla tavoin joka suunnasta. Halutut putkimikrofonit voivat maksaa helposti yli 10 000e. Kondensaattori mikrofonit tarvitsevat phantom jännitteen, joka on 48 volttia, toimiakseen. Eli muista lauttaa phantom päälle mikseristä tai äänikortista.

Äänikortti/etuvahvistin

aanikortti
Laadukas äänikortti.

Nykyään lähes kaikissa äänirkorteissa on sisäänrakennettu etuvahvistin, tai useampi, mikrofoneja varten. Etuvahvistinta tarvitaan, koska mikrofonin tuottama sähköinen signaali on pieni. Etuvahvistin vahvistaa mikrofonisignaalin korkeammalle tasolle. Etuivahvistin myös värittää ääntä musiikillisesti ja tästä johtuen etuvahvistimilla käydään kovaa kauppaa kuluttajien kukkaroiden kesken. Äänikortissa on myös monesti prosessoritehoa jota voidaan ohjata plugineilla. Tämä mahdollistaa latenssittoman kuuntelunerilaisilla efektilaitteilla ja virtuaalivahvistimilla. Latenssi on viive, joka aiheutuu tietokoneen prosessoinnista. MItä enemmän latenssia, sen enemmän viivettä ja näin ollen tiukka soittaminen hankaloituu. Äänikortti on linkki tietokoneen välillä. Hyvä äänikortti on matalalatenssinen ja omaa tarvittavan määrän mikrofonisisääntuloja ja muita liityntöjä.

Tietokone

Tietokoneella äänitetään, editoidaan ja miksataan sekä masteroidaan biisjeä. Tietokoneessa on tietkoneohjelma jota kutsutaan nimellä DAW Digital Audio Workstation. Tietokoneen liittimiin kytketään äänitkortti esim USB, Thunderbolt tai vanhemmalla Firewire liittimillä. Tietkokone on studion sydän jossa tapahtuu oikeastaan lähes kaikki, jos kyseessä on ITB eli In The Box studio. ITB tarkoittaa sitä että ei käytetä ulkopuolisia prosessointi laitteita, vaan tietokone hoitaa kaiken. Kun taas OTB eli Outside The Box tarkoittaa, että mukana on myös analogimikseri ja analogisia prosessointi laitteita.Nykyään voi ainoastaan läppärilla ja kuulokkeilla tehdä konemusaa.

Ristikytkentäpaneeli

Ristikytkentapaneeli
19″ levyinen ristikytkentäpaneeli.

Kytkentäpaneeli on samanlainen kuin silloin aikoinaan kun sentraalisantrat kytkivät puheluita eri paikkoihin. Se on hermokeskus, jossa kaikki studion kytkennät tapahtuvat. Paneeli helpottaa laitteiden takana kykkimistä ja se tuo liitännät helposti saataville. Paneelista voi kytkeä minkä tahansa laitteen minne tahansa. Ristikytkentäpaneelien sisäiset kytkennät ovat jaettu normalisoimattomiin, puolinormalisoituun ja normalisoituun.

Äänimikseri

iso miksauspoyta
Miksauspöydällä on hauskaa ja nopeaa miksata.

Äänimikseri näyttää kovin vaikealta kaikkine nappuloineen. On hyvä muistaa, että kun osaa yhden kanavan nappulat, niin käytännössä osaa koko mikserin nappulat. Mikserin masterlohko on vain pieni osa mikseriä. Marsterlohkossa tapahtuvat kaiutimien valinnat ja äänenvoimakkuuden säädöt ja efektilaitteiden paluut. Miksereitä löytyy muutamasta kanavasta aina melkein sataan kanavaan saakka. Suosittuja merkkejä ovat audient, neve, ssl, api. Mikseriin voi kytkeä esim. prosessointilaitteita, mikrofoneja, ääninauhrin ja tietokoneen. Mikserissä erilaisten laitteiden äänitasot summataan kesketään sopivaan balanssiin. Mikserissä on myös äänenkäsittelyyn tarkoitettuja työkaluja kuten ekvalisaattori, jolla äänensävyä voidaan manipuloida. Jos olet kiinnostunut biisisi miksauksesta laadukkaasti ja edullisesti, niin tutustu seuraavaan artikkeliin.

Prosessointilaitteet

500 sarjan Lunchbox

Räkkitavara tai 500 sarjalainen tavara on prosessointilaitteistoa, joilla ääntä käsitellään eritavoin. Räkkitavara on 19 tuumaa leveään formaattiin tehtyjä laitteita, kun taas 500 sarjan tavara on kapeampi ja korkeampi. 500 sarjan prosessoreita laitetaan eväslaatikoihin, joiksi niitä kutsutaan (lunchbox). Erilaisia prosessointilaitteita ovat esim:

  • ekvalisaattorit
  • kompressorit
  • kaiut
  • delayt
  • flangerit
  • phaserit
  • säröt

Ekvalisaattoreilla manipuloidan äänensävyä. Kompressoreilla paksunnetaan soundia ja hillitään äänilähteen dynamiikka. Kaiulla saadaan ääneen leveyttä, syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Delaylla saadaan ääneen aikaan viivesignaaleja. Flangerilla säädetään viivettä ja sävelkorkeutta. Phaserilla aiheutetaan signaaliin piikkejä ja kuoppia kautta signaalinleveyden. Säröllä tuodaan signaaliin harmoonista säröä, jotka ovat signaaliin tulevia äänikerrannaisia.

Yhteenveto

Studion laitteiston kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja käyttäminen vie aikaa ja resursseja. Pulmatilanteissa looginen ongelmanratkaisu kyky on tärkeää. Studion operoiminen on kuin soitinta soittaisi. Opi siis soittamaan omaa studiosoitintasi kunnolla ja tutustu huolella sen eri mahdollisuuksiin.

Lue äänitysstudioturku palveluista.

Vieritä ylös