Laulajan äänenhuolto

Laulajan äänehuolto on oman kehonsa tuntemista. On tunnettava oma työkalunsa niin, että osaa tulkita sen viestejä. Äänenhuoltamisen tulisi kuulua laulajan rutiineihin. Peruspilarit kuten terveellinen ruokavalio, hyvä peruskunto ja riittävä lepo auttavat sinua pitämään yllä tervettä äänenkäyttöä. Äänenkäytössä tarvitaan lihaksista sekä voimaa että herkkyyttä. Kannattaa välttää sellaisia lajeja, joissa joutuu ponnistelemaan kovasti, koska nämä voivat häiritä äänenkäyttöä. Hartioiden pyörittely ja lihasten venyttely vähentää jännityksiä. Alkoholin ja tupakan käyttöä tulisi välttää. Jos koet että äänessäsi on ongelmia, kannattaa kääntyä puheterapeutin tai laulupedagogin puoleen. Jotta limakalvot toimisivat hyvin, on nestetasapaino tärkeää. Muista siis juoda riittävästi. Kurkun köhiminen ei ole äänelle hyväksi.

Laulajan äänenhuolto esimerkiksi äänen enemmän äänenhuoltoon kuintekin äänesi avulla
Opit tuntemaan kehosi viestejä.

Onko äänessäni vikaa?

Jos ääni ei kestä tai riitä käyttötarpeeseen voi kyseessä olla äänihäiriö. Ääni voi olla kähisevä tai matala tai pinteinen. Myös äänialan kapeneminen voi olla merkki äänihäiriöstä. Äänihäiriö voi olla tilapäinen tai pysyvä. Jos ääni väsyy puhumisen ja laulamisen aikana jatkuvasti voi kyseessä olla väärä hengitys- tai äänentuottotapa. Laulunopettajasi voi antaa sinulle hyviä vinkkejä siihen, miten asia voidaan korjata. Entä jos minulla on käheä ääni? Lepo on tähän paras lääke. Ole hiljaa! Kokeile sitruunamehua, se vähentää ilmaa kurkussa. Vältä banaania ja maitotuotteita.

Haittatekijät

Ääneen vaikuttavat monet erilaiset tekijät ja vaikutukset ovat yksilöllisiä. Stressi ja lihasjännitykset voivat vaikeuttaa äänielinten toimintaa. Hieronta auttaa näihin jännityksiin. Astma, flunssa ja allergiat ovat äänelle haitallisia. Aspiriini ja beetasalpaajat eivät ole ole laulajalle hyväksi. Ennen laulamista kannattaa välttää seuraavia ruoka-aineita: kahvi, suklaa, sitrushedelmät ja mausteinen ruoka.

Apukeinot äänellesi

Äänen suun kautta voi aiheuttaa äänihuulten laulaja usein ei ota kuva
Muista huoltaa ääntäsi.

Päivittäisessä äänenhoidossa voi kokeilla seuraavia menetelmiä: nenähuuhtelukannu, suolahoito, höyryhengitys. Ännenkäyttö lepää oman kehon itsetuntemuksella. Voit harjoitella syvähengittämistä. Silloin hengität 10 kertaa minuutissa. Tämä vaatii aluksi harjoittelua. Tee myös ääniharjoituksia. Esimerkiksi matki palosireenin ääntä liuttamalla ääntäsi. Ääni on sekä nousevaa että laskevaa.

Ryhti

Tasapainoinen ryhti estää lihasjännityksiä ja auttaa saamaan hengityksen riittävän alas. Kehon painopiste lepää kantapäiden ja päkiöiden välissä. Kun ryhti on hyvä, niin niska on rento ja vapaa. Polvien tulee olla hieman koukussa.

Limakalvot

Kosteat ja joustavat limalvot ovat laulajalle hyväksi. Lauluharjoitusten välilssä on hyvä juoda muutama kerta. jos on ylimääräistä ilmaa, niin koeta poistaa se nielemällä.

Lihasrentous

Mm seuraavia keinoja voi käyttää. Kylkien venytys, olkapäiden pyöritys, kaulan ja niskan venytys, olkapäiden nosto ja pudotus, rintalihasten venytys, kasvojen ja kaulan hieronta.

Hengitys

Syvähengitys on laulajalle oikea tapa hengittää. Vedä ilmaa sisään ja laajenna samalla kylkiä ja vatsaa.

Äänenavaus

Äänenavaus on tosi tärkeätä ennen laulusuoritusta. Harjoituksia on pilvinpimein. Yhtätärkeää kuin äänenavaus on myös laulun jälkeen tapahtuva harjoitus, jolla äänihuulet rentoutetaan.

Äänentuotto

Pehmeä äänentuotto on laulajalle oikea tapa tuottaa ääntä. Kun äänihuulet koskettavat toisiaan pehmeästi, syntyy pehmeä ääni. Voit harjoitella tätä seuraavan mielikuvaharjoituksen avulla. Mitä paremmin olet puuttumatta äänen synnyttämiseen, sitä vapaammin ääni tulee.

Laulajan äänenhuolto ennen laulujen äänittämistä

Minulla on tarjota sinulle erittäin hyvät puitteet laulun äänittämiseen. Oli se sitten kevyttä jazzia tai äänekästä örinähevilaulua, niin kaikki onnistuu. Hyvä akustiikka, hyvä mikrofonietuaste ja hyvä mikrofoni, niistä muodostuu hyvä perusta laulunäänitykselle. Lue lisää laulun äänittämisestä.

Sasu juntunen äänen tekee laulajan äänenhuoltoa ennen taustalaulujen äänittämistä Äänitysstudioturku myös voi saada
Äänenavausta ennen studioon menoa. Kohta tehdään podcastia, jossa ääni joutuu koetukselle.

Tervetuloa tutustumaan äänitysstudioturku tarjontaan.

Vieritä ylös