Miksaus hinta – mistä se muodostuu?

Oletko miettynyt mistä miksauksen hinta muodostuu? Siihen vaikuttavat muutamat asiat, joita käydään tässä läpi. Miksaus on sekä teknillistä, että taiteellista osaamista vaativa laji. Hyvän miksauksen hintaan vaikuttaa siis ensi kädessä miksaajan ammattitaito, joka on pitkällä työllä ja kokeilemisella, sekä kokemuksella hankittu. Miksaajan keräämät työkalut ja studio tila ääneneristeineen ja akustoinnein, ovat vaatineet monesti huomattavaa taloudellista panostusta. Ja varsinkin uran alkutaipaleella olevan miksaajan, pitää pystyäkin pikkuhiljaa kuolettamaan nämä hankinnat.

Miksauksen aloitus

Äänitysstudioturku ei ole halpa äänitysstudio mutta hyvä äänitysstudio. Ennen miksauksen alkua miksaaja tiedustelee paljonko raitoja miksattavassa biisissä on. Saadessaan tietää sen, voi miksaajalla olla taulukko, missä on tiettyjen raitamäärien hinnat etukäteen valmiina. Esimerkiksi max 10 raitaa 100 euroa, 11-40 raitaa 150e ja 41-150 raitaa 200 euroa. On hyvä muistaa se, että huolimatta raitojen määrästä, miksaajan pitää käydä miksausprosessi läpi alusta loppuun saakka. Tähän prosessiin kuuluvat muunmuassa seuraavia asioita:

  • Uuden session luomista työasemaan tai analogimikserin konfigurointi tulevaan miksaukseen
  • Raitojen tuominen miksaussessioon tai templateen
  • Raitojan organisointi ja uudelleennimeäminen
  • Instrumentti ja laulukanavien ohjaaminen ryhmäkanaville
  • Ryhmäkanavien prosessointi ja masterkanavan prosessointi
  • Volumeautomaatioisen tekeminen
  • Steromiksauksen riittävän kovalla soiva masteri

Käy katsomassa miksauspalveluideni hinnasto täältä.

Ohituskaista muitten edelle

miksaus hinta
Lisää massia ja biisit ulos nopeammin.

MIksaaja voi lisähinnasta tarjota palvelua, jossa hän lisämaksusta toimittaa asiakkaalle valmiin miksauksen jonon ohi. Miksaaja tarjoaa silloin express palvelua, jota ei saa ilman, ellei lyö kahisevaa tiskiin. Tällainen palvelu voi löytyä etenkin halutuimmilta miksaajilta. Toisaalta monessa isommassa lafkassa miksaajia on useita ja sieltä poimii miksauksen ensiksi vapautunut miksaaja.

Raitojen editointikysymys?

Ennen miksaamisen alkamista asiakas ja miksaaja sopivat mikä on biisin miksaushinta? Siinä käydään läpi se, että editoiko asiakas raidat itse. Eli poistaako hän siitä ylimääräiset hälyäänet, kohinat, sihahdukset yms. Taimaako hän raidat, eli tekee raidat ajansuhteen vakaaksi ja kellontarkaksi. Ja korjaako hän esim lauluäänitysten vireet kohdilleen. Jos siis asiakas tekee nämä toimenpiteet, niin miksauksen hinta on halvempi, koska miksaajan ei tarvitse näitä tehdä.

Miksaukseen käytetty aika

Miksaaja voi palveluaan kartoittaessaan määritellä hintoja sen perusteella, miten kauan jonkun biisin miksauksessa kestää. Hän voi hinnoitella edullisemman paketin esim jos hän käyttää miksaukseen neljä tuntia, tai sitten jos hän käyttää miksaukseen kahdeksan tuntia, on hinta korkeampi. Miksaukseen menevää aikaa voi hahmotella esimerkiksi sillä, että tietää miten monta raitaa miksauksessa on. Myös se että mikä genre on kysymyksessä vaikuttaa hintaan.

Miksauksen hinta – kertooko se laadusta?

Biisin miksauksen voi saada halvalla tai kalliilla ja kaikkea siltä väliltä. Aika hyvin kuitenkin voidaan vetää yks yhteen ja todeta, että mitä kokeneempi ja nimekkäämpi miksaaja, sitä enemmän saat pulittaa miksauksesta. Sitten taas aloittelevat bändit ja artistit voivat saada tarpeisiinsa sopivat miksaukset edukkaasti mikseriltä, joka on vielä polkunsa alussa tai taivaltanut sitä jonkun matkaa, eikä veloita palveluksistaan yhtä paljon kuin kokeneemmat konkarit.

Albumi vai sinkku

miksaushinta
Enemmän tai vähemmän. Näin se vaikuttaa miksaushintaan.

Jos haluat miksauttaa albumin verran biisejä, niin silloin kannattaa kysyä könttätarjousta koko albumin miksauksesta. Ja tämä yleensä onnistuukin. Sinkun miksaushinta taas on yleensä kiveen hakattu, eli eri miksaajilla on omat hinnat, joista ei yleensä alennusta saa. Toki voi olla poikkeuksia.

Miksauksen korjauskierrokset

Yleensä miksaajan on hyvä mainita nettisivuillaan että kuuluuko miksaukseen sen valmistuttua korjauslista ja se, että kuinka monta kertaa miksaukseen tehdään muutoksia. Hyvä nyrkkisääntö on että miksaukseen voitaisiin tehdä muutoksia kaksi kertaa. Näille miksauksen korjauskierroksille voi sen jälkeen määrittää lisähinnan per muutoskerta. Kun lähetät asiakkaalle korjauskierroksen palautteen, niin muista listata kaikki tekemäsi muutokset, joita ollaan sovittu. Täten sekä asiakas, että sinä olette kartalla ja yhteisymmärryksessä siitä, missä mennään.

Tutki referenssit

Lopuksi vielä. Netissä on paljon erilaisia miksauspalveluita. Siksi on hyvä pysähtyä hetkeksi ja kuunnella kultakin sivulta referenssimiksauksia, niin saat siitä kuvaa siitä, että millaisen osapuolen kanssa haluisit tehdä yhteistyötä. Jos soundi miellyttää sinua ja hinta tuntuu sopivalta, niin olet todennäköisesti löytänyt yhteistyökumppanisi. Ei muuta kuin hyviä hetkiä musiikin parissa.

Tutustu miksauspalveluihini täältä.

Vieritä ylös