Podcastin tekeminen – miten aloittaa podcast
Mitä podcast on?
Jos olet kiinnostunut tekemään podcastäänityksiä, niin tämä artikkeli on sinua varten. Podcast on suosittu ääniviihteen luokka, joka sisältää verkossa jaksoittaisia keskustelusarjoja tietystä aiheesta. Podcastin voi luoda esimerkiksi yksi tai myös useampi eri juontaja. Aiheet voivat vaihdella kalastuksesta ja metsästyksestä autoiluun, sisustamiseen ja melkein mihin tahansa, mikä kiinnostaa sinua. Eli vain taivas on rajana. Podcastia saa kuunnella ilmaiseksi useista eri paikoista. Yleensä podcasteja kuunnellaan esim työmatkoilla, salilla, pyöräillessä, kävelyllä, sängyssä, ihan missä vain. Koko ajan eetteriin tulee lukematon määrä podcastin tallenteita. Podcast media on tullut jäädäkseen.
Kuuntelijat voivat löytää ja käyttää podcasteja suosittujen podcast-hakemistojen, kuten Spotifyn, Apple Podcastsin ja Google Podcastsin kautta. Lisäksi he voivat tilata suosikkipodcastinsa saadakseen ilmoituksen aina, kun uusi jakso julkaistaan. Podcastien tekeminen on mukavaa ja aikaa vievää toimintaa. Vielä on sinullekin tilaa saadaksesi äänesi kuuluville. Tästä aiheesta löytyy paljon kerrottavaa.
Hyvän podcastin perusta on kunnon suunnitelma.
Näin pääset alkuun kun sinä alat tekemään podcastia
Artikkelien seuraavien ohjeidena avulla pääset lähemmäksi tavoitettasi. Vaikka ensimmäisten podcastien tekeminen vaatii paljon työtä, niin niinkuin kaikessa muussakin, harjoitus tekee mestarin. Oman podcastisi jaksojen tekeminen on mukavaa, luovaa ja myös suunnitelmallista toimintaa. Sinun on helppo esimerkiksi puhua aiheesta, joka on itseäsi lähellä. Eli oman podcastin aloittaminen on varsin yksinkertaista. Et tarvitse muuta kuin puhelimen ja voit äänittää myös podcastin puhelimen sanelinsovellukseen ja julkaista sen eri podcast alustoille.Mutta kun haluat että podcastisi on laadukkaampi, niin silloin tarvitaan hieman järeämpää kalustoa. Käydään seuraavaksi läpi muutamia asioita mitä on hyvä muistaa ja kannattaa pitää mielessä.
Valitse aihe joka kiinnostaa sinua ja muita kuuntelijoita
Mitä haluat sanoa? Mikä podcastin aihe on sinua kiinnostava? Aloittaminen voi tuntua hyvin hankalalta. Mieluummin rajattu kuin laaja aihe. Kiinnostavasta podcast aiheesta on kuitenkin myös helppo puhua ja jakaa ajatuksiaan kuulijoille. Kun olet valinnut sinulle tärkeän aiheen, on sillä aina muita kiinnostuneita kuulijoita. Ennenkuin aloitat oma podcastin tekemisen, niin sinun pitää suunnitella miten lähestyt aihetta. Kuinka pitkiä jaksot ovat yms. On hyvä kuunnella muita samankaltaisia podcasteja, jotta sinulle muodostuisi hyvä kuva siitä mitä itse olet tekemässä. Voit myös ratkaista jonkun ongelman mitä kuulijalla on. Saa mukaan myös muita puhujia, niin aiheesta toi tulla mielenkiintoisempi, kun lähestymiskulmia on useampi.
Muistilista podcastin aloittamista varten
Aloita pohtimalla mikä on podcastisi kohderyhmä ja aihepiiri; kuka sitä kuuntelee ja miksi. Mitä uutta myös voisit tarjota kuulijoille? Mitä sinä itse tavoittelet ohjelmillasi? Podcastien kohdentaminen tietylle kuulijaryhmälle kannattaa tehostaa näkyvyyttäsi niille ihmisille, kenet tahtoisit podcastia kuunneltavan. Joten ole tässä kohtaa tarkkana ja käytä aikaa saadaksesi nämä asiat selville.
Lisäksi on hyvä päättää teetkö podcast ohjelmaa yksin vai haastatteluina (vaiko kenties molempia vuorotellen), kauanko lähetys kestää ja millaisella aikataululla julkaiset uusia jaksoja. Tähänkin sinulle löytyy selkeä vastaus kun teet omaan tahtiisi useita äänityksiä.
Mitään yhtä oikeaa vastausta näihin kysymyksiin ei ole. Yleensä valitusta aikataulusta ja pituudesta on kuitenkin hyvä pitää myös kiinni sillä ihmiset jotka alkavat kuunnella ohjelmaasi todennäköisesti löytävät sille jonkun tietyn ajan ja tilanteen. Vain aika näyttää mikä toimii juuri sinulle.
- Laadi podcastillesi nimi, jonka avulla voit saada kertoa kuuntelijalla mitä aihetta käsitellään.
- Onko podcastisi yksinpuhelua, vai tuleeko siihen useampia ihmisiä? Useampi ihminen saa aiheen kuulostamaan mielenkiintoisemmalta.
- Jos teet useampia jaksoja, niin luo jakson lopussa jännite, joka voi saada kuuntelijan kuuntelemaan seuraavan jakson.
- Käy läpi tarvittavat laitteet ja varmista että niiden kanssa tekeminen onnistuu.
- mihin aiot julkaista valmiin podcastin?
Podcast tuo sinun äänesi kuulijan korville
Tästä syystä on äänitykseen ja sen laatuun kiinnitettävä kuitenkin myös erityistä huomiota. Selkeä ja tasainen ja kohinaton ääni ovat kuulijalle helppoa kuunneltavaa. Varmista että nämä asiat ovat kunnossa:
- Tarvitset äänikortin , joka liitetään tietokoneeseen. Esim tällainen äänikortti.
- Tarvitset laadukkaan mikrofonin. Vähän yli satasella voit myös saada riittävän tasoisen mikrofonin äänityksiisi. Esim tällainen mikrofoni. Voit myös ostaa usb mikrofonin, jonka voi liittää suoraan tietokoneen usb väylään. Tällöin ei tarvita erillistä äänikorttiä. Eli kaksi vaihtoehtoa. Jos tarkoituksesi on äänittää useampaa puhujaa, niin silloin on hyvä käyttää joko dynaamista tai kondensaattori mikrofonia. Rode valmistajalla on mikrofoni, joka toimii sekä perinteisenä, että usb mikrofonina.
- Tarvitset mikrofonijalustan, jolla saat mikrofonin suunnattua lähelle suutasi. Puhu noin 10-15cm etäisyydellä mikrofonista. Esim tällainen mikrofoni.
- Pyri pitämään huoli siitä että äänityspaikka on hiljainen, koska mikrofonit poimivat ylimääräiset melut hyvin.
- Tietokone jolla voit editoida podcastisi valmiiksi kokonaisuudeksi.
- Editointi ohjelma. Ilmainen riittää varsin hyvin, esim Audacity
Viisi syytä miksi aloittaa podcast
Yrityksen omistajana sinulle on hyötyä tehdä podcasteja, koska ne voivat edesauttaa urakehitystäsi. Podcast vahvistaa brändisi uskottavuutta ja auktoriteettia. Yksityishenkilönä podcast lisää verkkoläsnäoloasi., joten voit käyttää alla olevaa muistilistaa hyväksesi.
- Yleisön rakentaminen – Voit tavoittaa jopa satoja tai tuhansia kuulijoita.
- Asiantuntemuksen osoittaminen – Puhumalla luontevasti voi myös osoittaa auktoriteettiasi.
- Rahallisen hyödyn saaminen – Tuotteiden ja palveluiden myynti. Eli näin voit luoda ylimääräisen tulovirran itsellesi.
- Hauskanpito kuulijoiden kanssa – Kutsu samanhenkisiä ihmisiä mukaan ja keskustele lisää kiintoisista aiheista.
- Vertaistuki – Tuo esiin ideoitasi ja ajatuksiasi podcastissa.
Mitä podcastin jaksojen tekeminen maksaa?
Podcastien tuottaminen vaatii jonkin verran rahallista panostusta. Toki voit sen tehdä myös melkein ilmaiseksi. Teetkö oman podcastin itse, vai käytätkö siihen ulkopuolista palveluntarjoajaa? Jos olet yksityishenkilö, on monta kertaa edullisempaa tehdä koko homma itse. Yritysten taas kannattaa ottaa itsellensä avaimet käteen palvelu. Esimerkiksi 500e panostuksella voit tehdä muutaman jakson avaimet käteen paketilla minun kanssani. Nälkä kasvaa helposti syödessä.
Tee se itse 0-300e
Halvin vaihtoehto oman podcastin on käyttää puhelimen sanelinsovellusta ja editoida tallennus tietokoneella, kuten ilmaisella audacityn ohjelmalla. Tästä askel ylöspäin olisi laadukkaan sanelimen käyttö, josta voit siirtää tallenne audacityyn varten editoitavaksi. Seuraavaksi vaihtoehtona on ostaa usb mikrofoni joka tallentaa tietokoneella ja sen jälkeen editoida valmis tallenne audacityllä. Toinen vaihtoehto on ostaa äänikortti ja mikrofoni ja editoida valmis tallenne audacityllä. Sitten löytyy vaihtoehto, jossa minä teen sinulle kaiken valmiiksi.
Avaimet käteen palvelu firmoille alk. 250e tunti
Esimerkiksi yksi tunnin mittainen nauhoitus, jossa puheet editoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi ja lisätään äänilogo alku- ja loppumusiikki . Tuloksena podcast joka on julkaisuvalmis haluamalleen podcast alustalle. Tutustu tarjoamaani podcast tuotantopalveluun.
Podcastin muokkaus
Kun olet äänittänyt oman podcastin puheesi valitsemallesi laitteelle, on aika editoida virheet ja hälyäänet pois, niin että valmis podcast on kohinasta, virheistä ja ylimääräisistä äänistä vapaa. Voit muokata näillä ilmaisohjelmilla kuten audacity tai garageband. Jos sinulla on alku ja loppumusiikki, niin tässä vaiheessa ne liitetään podcastiisi mukaan.
Pitkän podcastin editoiminen on aina puuduttavaa hommaa, varaa siis paljon kahvia mukiisi. Ideana leikkaamisessa on se että leikkaat virheen ympäriltä saksityökalulla merkin. Ja sitten valitset virhekohdan ja delete näppäimellä poistat virheen. Sen jälkeen vedät puheen oikealta puolelta kaikki audioleikkeet yhteen, jotta puheraita olisi yhtenäinen. On mahdollista ohjelmasta riippuen yhdellä näppäimellä poistaa virhe ja liittää puheraita yhtenäiseksi. Tämä säästää aikaa ja vaivaa.
Miten tienata rahaa Podcastilla?
Kuuntelijamäärät ovat aina tärkeitä mutta eivät kuitenkaan välttämätöntä. Nimittäin se, että sinulla on kohderyhmä, auttavat sinua onnistumaan. Yleensä esimerkiksi kaupalliset yhteistyöt ovat hyvä keino saavuttaa lisäkuuntelijoita ja sitä kautta tulovirtaa. Tee pieniä mainoksia, joita syötetään podcastin alussa keskellä ja lopussa. Näin podcastisi menestyy kun markkinoit sitä.
Podcast jakson pituus
Jakson pituus voi vaihdella esimerkiksi nollasta useihin tunteihin, mutta on osoittautunut hyväksi tehdä lyhyitä noin 20-30 minuutin oman tyylisiä podcastin jaksoja. Pituus voi myös riippua kohdeyleisöstäsi. Tee siis kyselyjä, jotka selvittävät mitä yleisösi haluaa. Jaksota siis podcastien kesto melko lyhyeksi. Voit aloittaa pienestä ja kasvattaa pikkuhiljaa pituutta. Kannattaa äänittää kerralla useammat jaksot purkkiin. Jaksot saavat näin ollen samanhenkisyyttä ja tuntuu että kaikki ovat ns. samasta muotista tehtyjä.
Kuinka usein lähettää podcast jaksoja?
Se riippuu paljon pitkälti omasta aikataulustasi. On kuitenkin hyvä tehdä lähetyksiä säännönmukaiseti, niin yleisösi osaa odottaa sinulta jaksoja tiettyinä aikoina. Voit tehdä jaksoja varastoon ja jaksottaa niiden lähetyksiä hallintaohjelmassa. Hyvä frekvenssi millä lähettää oma podcastisi on esimerkiksi kerran viikossa.
Mistä musiikkia podcasteihini?
Joko otat valmista musiikkia esim. helposti Youtube Audio Libraryn, Soundstripen, 909 Musicin Soundcloudin, The Free Music Archiven ja muiden sivustojen kautta. On tärkeää että käyttämäsi musiikkia on sallittua käyttää tuotannoissasi. Eli media on lisenssivapaata.
Tai sitten voit ottaa myös räätälöidyn musiikkipalvelun kauttani, jolloin teen sinulle alku ja loppumusiikit sekä äänilogon.
Mainostaminen – näin tulet kuulluksi
Digitaalisen markkinoinnin ammattilainen
Tämä on ehdottoman tärkeää firmoille ja suuremmille toimijoille. Podcastit menestyvät, kun ammattilainen osaa markkinoida niitä oikein.
Sosiaalinen media – tarvitset somenäkyvyyttä
Sosiaalisen median voima mainostamisessa on merkittävä. Voi olla että näkyvyys sekä facebookissa, instagramissa ja tiktokissa parantavat merkittävästi sinun mahdollisuuksiasi. Podcastit joita markkinoit eri someissa, kasvattavat kuulijakuntaasi.
Verkkosivut ja blogit
Näitäkään ei kannata unohtaa. Vaikkakin mainosarvo on selkeästi kapeampi.
Youtubessa
Youtube mainokset ovat oiva keino saada podcastisi monen ihmisen kuultavaksi.
Esimerkki miten podcast äänitys voi mennä
Äänitys helposti ja kerralla nappiin
Olet etsinyt tilan missä äänität oman podcastin ja todennut sen hiljaiseksi ja lisäksi akustisesti melko kuolleeksi tilaksi. Kuolleella tilalla tarkoitetaan sitä, ettei ääni ole kaikuisa. Mikrofoni poimii kaikuisan äänen ja se ei ole kivaa kuunneltavaa äänitteessä. Pystytät mikrofonin, laitat mikrofonijalustan paikoilleen ja kytket mikrofonikaapelin mikrofoniin ja äänikortin mikrofoni sisäänmenoon. Laitat kuulokkeet päähän ja alat Puhumaan ja säädät samalla äänikortin mikrofonikanavan äänenvoimakkuussäädintä (gain). Tarkastat äänikortin mikrofonikanavan mittarista, että sisään tuleva ääni on riittävän korkealla ja niin ettei ääni särje. Laitat äänityksen päälle ja nauhoitat hetken matkaa. Sen jälkeen kuuntelet äänitteet ja toteat sen joko hyväksi tai sitten liian hiljaiseksi ja suhisevaksi. Jos niin, niin nostat gain säädintä niin että ääni on selkeä eikä särje korvissasi. Voi olla että joudut harjoittelemaan useita kertoja äänitysprosessia, jotta siitä tulee sujuva. Tämän ohjeen avulla onnistut äänittämisessä.
Editointi
Huolimatta mitä ohjelmaa käytät, niin metodi näissä on kutakuinkin sama. Lähdet esimerkiksi kuuntelemaan äänitettä. Virheen kohdalla merkitset saksityökalulla juuri ennen virhettä ja virheen jälkeen. Sitten valitset yleistyökalulla virheen ja painat delete nappia. Nyt virhekohta on poistettu ja sen tilalla on tyhjä kohta. Valitse kaikki äänileikkeet tyhjän kohdan oikealta puolelta ja vedä ne niin, että oikea reuna koskettaa tyhjän kohdan vasemmalla olevaa äänileikkeen pätkää. Näin saat yhdistettyä äänen jatkumaan tasaisesta ilman kuultavaa taukoa äänitteessä. Ohjelmasta riippuen on mahdollista nopeuttaa tätä melko tylsää editointiprosessia niin, että kun olet valinnut virheen, niin voit yhdellä näppäinkomennolla poistaa virheen, ja liittää äänileikkeet yhteen, niin että puhe kohta ennen ja jälkeen virheen toistuu sujuvasti.
Podcastin julkaisu
Kun olet tallentanut oman podcastin ja muokannut sen julkaisuvalmiiksi, on tärkeää lisätä siihen tärkeät tiedot, kuten podcastin nimi, jakson nimi, ketä jaksossa esiintyy, milloin se on tallennettu ja mitä aihetta jakso käsittelee. Voit myös lisätä pienen yhteenvedon jaksosta ja etsiä siihen sopivan kansikuvan.
Nykyään helpoin ja käytetyin julkaisutapa on melkein Spotifyn ilmainen Anchor.
Tämän jälkeen voit etsiä sopivan palveluntarjoajan, jonka kautta voit jakaa ja hallita tuottamaasi sisältöä. Eli kun olet ladannut podcastin, niin voit linkittää ne mm. seuraaviin paikkoihin, kuten Spotify, apple podcast. Podcastit kannattaa jakaa useammalla alustalla, niin takaat riittävän näkyvyyden netissä.
Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Voit käyttää hyväksi tätä artikkelia omissa podcast tuotannoissasi. Podcastia on mukavaa kuunnella, kun se on huolella tehty. Joten ei muuta kuin äänittämään ja editoimaan lisää jaksoja. Jos vielä epäröit, niin nyt on aika ruveta toimimaan.