Äänityssstudion valinta – vai äänittäisikö kotona?

Äänitysstudion valinta ei ole helppoa, kun musiikin tuotantoont tarvittavat järjestelmät ovat niin kehittyneitä ja laajalle levinneitä, on mahdollista ostaa edukkaasti lähes kaikkia studiovimpaimia. Joten miksi ihmeessä sitä kannattaa tulla äänitysstudioon tekemään hommia, kun härvelit voi ostaa halvalla kotiin?

Mitä äänitysstudio mahdollistaa sinulle?

Äänitysstudio on erikoistunut äänittämiseen, tuottamiseen, miksaamiseen ja masterointiin. Aina puheäänestä, lauluvokaaleihin tai ihan minkä tahansa äänittämiseen mikrofonilla. Äänitysstudion akustiikka takaa sen, että se mitä kaiuttimista tulee, ei ole huoneen värittämää, vaan tarkka kuva siitä, mitä on tallennettu. Ääneneristys takaa sen, että naapurin pauke tai muu melu ei kulkeudu mikrofoniin tai muuten häiritse tarkkaavaisuutta vaativaa kuuntelua. Studion kuuntelu, eli kaiuttimet, ovat sellaisella tasolla, että niillä on mahdollista tehdä analyyttista ja tarkkaa työtä.

Miksi äänitysstudio?

Äänitysstudion valinta Äänitysstudio turku Sasu Juntunen
Äänitysstudiossa tehdään biisit valmiiksi.

Äänitysstudiolla sinun biisisi saa lopullisen muotonsa. Saat myös apua mahdollisiin muutoksiin ja ideoihin mitä sinulla saattaa olla. Äänitysstudio voi toimia ponnahduslautana artistin urallesi. Kun biisi on hyvin tehty, eli se on monipuolinen ja kuulostaa hyvälle, on se erittäin hyvä käyntikortti, kun lähdet etsimään itsellesi levy-yhtiötä tms. Haluatko miksauttaa tai masteroida biisisi edullisesti ja laadukkaasti nopealla aikataululla äänitysstudiossa, missä on siihen kunnon vehkeet? Lue lisää tästä.

1. Tietämys ja kokemus

aanitysteknikko
Ääniteknikko vapauttaa sinut ylimääräisiltä rasitteilta.

Koko studion haltuunotto vaatii aika paljon tietotaitoa ja perehtyneisyyttä. Miksi paukuttaa päätäsi seinään ja opetella kaikki itse, kun voisit keskittyä sinulle tärkeään asiaan eli biisiin. Studionteknikko voi olla monessa asiassa sinulle avuksi. Kuten jos kesken äänitysten huomataan, että joku instrumentti tai soundi ei toimi, niin teknikko voi antaa esimerkiksi omia ehdotuksia, miten homma voisi mennä eteenpäin. Jos sallit, niin teknikko voi myös kommentoida ja antaa rakentavaa palautetta tuotoksistasi.

2.. Laadukas laitteisto

miksauspoyta studiossa
Kuvassa huippulaadukas Neve miksauspöytä.

Niinkuin alussa mainitsin, niin nykyään saa halvalla, mutta saako sitä hyvää? Kyllä saa yllättävän hyvää edullisesti. Mutta ajattele asiaa näin. Tulet tekemään biisiä, joka seuraa sinua vuosikausia mukanasi. Etkö silloin soisi, että nauhoittaisit laulusi erittäin laadukkaalla mikrofonilla, joka toistaa jokaikisen nyanssin tarkasti ja selvästi, kuin että nauhoittaisit mikrofonilla, joka on bulkkikamaa? Ei ole mitään ärsyttävämpää kuin se, kuin että jokaisella kuuntelulla harmittelisit, että miksi en tehnyt asioita toisin. Hyvät kaiuttimet, äänikortit, prosessointi, laatusoittimet, mikrofonit, niistä on hyvä soundi tehty. Vertailun vuoksi: äänitysstudioturku studiossa pelkkä äänikortti maksaa yli 3000e ja mikrofoni 1600e. Perusäänikortti maksaa sen satasen ja samoin mikrofoni. Ja tietenkin tähän osion loppuun on pakko mainita, että ei se kalusto vaan osaavat ja kuulevat korvat. Jos sinua kiinnostaa lukea äänityspalveluista mitä tarjoan, niin tutustu seuraavaan palveluun.

3. Akustiikka

studion akustiikka
Akustiikka on vankkaa tiedettä.

Akustoimattomassa tilassa on kaikenlaisia ongelmia, joita tallenteelle ei haluta ollenkaan. Samoin kuunteleminen kaiuttimista akustoimattomassa tilassa on ongelmallista, koska huoneen akustiikka värittää kaiuttimista tulevaa ääntä monin tavoin. Lopputulos voi olla suttuinen ja kaikuisa, sekä tunkkainen, jossa bassot ovat ylikorostuneet. Huone missä akustiikka on kunnossa on neutraali, ja se mitä kaiuttimista tulee korviin, on juuri sitä suoraa, ei värittynyttä ääntä. Eli siihen voi luottaa. Korkeat äänet kuulostavat selkeiltä ja heleiltä, keskialue on lämmin ja bassot eli botne, on tiukka. Tervetuloa kuuntelemaan hyvää ääntä äänitysstudioturkuun.

4. Vaivattomuus

tyoskentely studiolla
Kun asiat sujuu studiolla, voi välillä ottaa iisisti.

Eikö ole mukavaa ajatella, että kun tulet studioon, voit keskittyä vain ja ainoastaan siihen omaan osaamiseesi, eikä sinun tarvitse välittää tekniikasta yms? Kaikki tämä aika on pois opettelemisesta käyttämään studion laitteistoa, kun voisit kirjoittaa rauhassa biisejä. Sinun ei tarvitse kantaa kaikkea itse, vaan kuormitus jakautuu sopivalla tavalla, kuin että tekisit kaiken itse. Myös sekin juttu on mainitsemisen arvoinen, että et joudu kotonasi sekä asumaan ja äänittelemään juttuja. Toki koti on oiva paikka demojen tekemiseen. Ja miksei valmiin materiaalin tuottamiseen, jos olet valmis investoimaan aikaasi opetella laitteistojen käytön.

5. Tiimityötä

yhteistyo studiossa
Tiimityössä on voimaa.

Ideoiden rikkaudesta muodostuu hyviä juttuja. Nykyään on alalla vallinnut pitkään kaikenlaiset biisileirit, jossa taotaan hitteja tuon tuosta. Samankaltaisen lopputuloksen voi saada aikaan ihan vaikka kahdestaan studiossa, kun aletaan sovittamaan, tai tekemään alusta asti biisiä. Voit saada studiolta lisäapua eri soitinten soittamiseen, sovitusehdotuksiin, laulumelodioihin, stemmalauluihin. Kaksin aina kaunihimpi on tosi tässäkin asiassa. Toisen idea voi ruokkia toista jne.

Lopuksi haluan sanoa, että nykyajan edullisilla laitteilla saa pätevää jälkeä aikaan. Kyse on käyttäjästä eikä laitteistosta. Kaikkea ei kuitenkaan kannata tehdä itse. Musiikin tekeminen ja tuottaminen yhdessä on kivaa. Mikä biisi sinua viimeksi liikutti?

Äänitysstudio tarjoaa erilaisia palveluita, lue niistä lisää täältä.

Vieritä ylös