LAULUN ÄÄNITYSTÄ TURUSSA
Minulle syttyi erään kerran lamppu päähäni: on ihan okei nauhoitella itse vokaaleja omassa pajassa, MUTTA, on huomattavasti helpompaa antaa minun hoitaa kaikki tekniset asiat niin, että sinä saat keskittyä ainoastaan performanssiin ja tunteiden välittämiseen laulussasi. Minun mielestä laulun äänityksen onnistumiseen vaikuttaa kaksi tärkeää asiaa. Ensinnäkin laulutilanteeseen luodaan rentoutunut ilmapiiri ja hyvä tunnelma, jotta voit laulaa biisisi purkkiin haluamallasi tavalla. Toiseksi haluan tehdä sinulle kuulokkeisiin hyvän luurikuuntelun, jonka avulla sinulla on hyvä fiilis vetää ja laulaa niin, että tausta tulee sopivalla voimakkuudella ja kuulet oman lauluäänesi hyvin ja sopivasti kaiutettuna. Hyvä kuulokesoundi auttaa sinua pääsemään fiiliksiin ja pystyt ottamaan itsestäsi kaikki irti.
Miten oman laulun äänitys oikein etenee?
Laulun äänittäminen on aina syvästi henkilökohtainen asia ja laulun äänittämisessä onkin tärkeää, että tunnelma studiolla on luottamuksellinen ja aito. Minulle on tärkeää, että ymmärrän millaista soundia olet hakemassa ja millaisesta musiikista pidät.
Session alussa kuuntelemmekin suosikkiartistejasi ja otamme sieltä vinkkejä laulusoundiin. Mieti ennen studiolle tuloa muutama biisi valmiiksi. Toki jos tämä tuntuu toissijaiselta, niin aletaan vaan heti hommiin.
Mistä taustamusiikki tai biitti laulun äänityksen taustalle?
Jotta voisimme äänittää laulun tai rapin, niin tarvitsen taustan, jonka päälle vokaalit äänitetään. Taustan tekemiseen tai hankkimiseen on muutamia vaihtoehtoja. Useimmiten törmään seuraaviin tilanteisiin:
- Olet säveltänyt biisin ja olet tehnyt taustan itse.
- Olet säveltänyt biisin, mutta sinulla ei ole vielä taustaa siihen.
- Sinulla on riimit ja olet ostanut valmiin biitin / taustan biittikaupasta/youtubesta/yms.
- Sinulla on riimit, mutta sinulla ei ole vielä biittiä siihen.
Olet säveltänyt biisin ja olet tehnyt taustan itse
Hyvä👍 . Tästä pääsemme nopeasti liikenteeseen. Lähetä minulle tausta etukäteen sähköpostilla, niin kuuntelen sen ja lataan koneelle valmiiksi.
Olet säveltänyt biisin, mutta sinulla ei ole vielä taustaa siihen
Tämäkin on hyvä paikka aloittaa. Taustaa en pysty tekemään lennosta, joten sovimme etukäteen asioista ja käymme biisin rakenteen ja soinnut läpi. Tämän jälkeen teen biisistä perussovituksen, jonka perusteella teen rytmiraidan ja soitan perussoittimet. Tämän jälkeen voit harjoitella taustan kanssa kotona. Kun olet harjoitellut riittävästi, niin tulet äänittämään studiolle lauluraidat. Lauluraidan äänittämisen jälkeen lisään sovitukseen vielä lauluraitaa tukevia instrumentteja.
Sinulla on riimit ja olet ostanut valmiin biitin / taustan biittikaupasta/youtubesta
Olet jo liekeissä ja haluat heti äänittää. Olet päässyt harjoittelemaan biitin kanssa ja odotat pääsyä studiolle. Ei muuta kuin tervetuloa studiolle. Äänitetään sulle kuumat riimit.
Sinulla on riimit, mutta sinulla ei ole vielä biittiä siihen
Tähän on kaksi hyvää vaihtoehtoa. Jos haluat nopeasti liikenteeseen, niin mene kuuntelemaan tekemiäni biittejä biittikaupasta. Valitse haluamasi biitti ja äänitys voidaan aloittaa heti. Toiseksi voin tehdä sinulle uuden, oman näköisesi biitin tilaustyönä. Lue lisää biitin tekemisestä.
Miten valmistaudut laulun äänittämiseen?
Laulaminen on fyysinen toimenpide ja sujuu useimmiten parhaiten levänneenä. Pyri säästämään ääntäsi ja voimiasi edellisenä päivänä. Itse laulupäivänä muista juoda riittävästi ja säästä ääntäsi puhumalla mahdollisimman vähän. Lue lisää äänenhuoltamisesta.
Äänen avaaminen on jokaiselle yksilöllistä, mutta älä avaa ääntäsi liikaa ennen sessiota. Laulusession aikana tulee kuitenkin laulettua aika paljon. Muutama ensimmäinen otto toimii yleensä lämmittelynä ja säädämme niiden aikana myös sinulle loistokuuntelun.
Laulun äänittäminen
Laulu äänitetään kuulokkeet päässä. Jos et ole koskaan äänittänyt ennen laulua studiolla, niin kuulokkeet päässä laulaminen voi tuntua oudolta ja hieman pelottavalta. Vakuutan kuitenkin että tulet yllättymään positiivisesti kuinka hauskaa ja miellyttävää luurien kanssa laulaminen on. Pääset kuulemaan oman äänesi nyansseja samalla tavalla kuin olet kuullut niitä rakastamiesi artistien levyiltä.
Studiolla voidaan joko laulaa perussetissä, eli valot päällä, tai sitten himmennetään valot, tai laitetaan valot kokonaan pois ja discovalot pyörimään. Sitten säädämme kaiun määrän sinulle sopivaksi. Joku tykkää laulaa lähes ilman kaikua ja joku tykkää laulaa niinkuin laulaisi kirkossa. Löydämme ihan varmasti sinulle sopivan laulubalanssin ja soundin.
Laulukammo tai jäätyminen
Kuka tahansa voi mennä lukkoon tai jäätyä kun äänitysvalo alkaa palamaan. Minulla on siihen onneksi mukava keino. Esimerkiksi äänitetään säkeistöä. Laitan säkeistön soimaan peräjälkeen niin, että äänitys on päällä ja poistun itse huoneesta kokonaan. Sinä saat rauhassa laulaa ja sitten poimimme hyviä palasia laulustasi. Usein tässä vaiheessa jännitys jo alkaa katoamaan, niin että homma menee kivasti eteenpäin.
Voit laulaa biisin niin monta kertaa kuin haluat. Usein hyvänä käytäntönä on laulaa biisi muutaman kerran alusta loppuun ja sen jälkeen kuunnella miltä biisi siinä vaiheessa tuntuu. Ottoja pystytään yhdistämään toisiinsa, joten sinun ei tarvitse onnistua laulamaan koko biisiä kerralla oikein. Myös yksittäisiä osia tai fraaseja voidaan paikata jälkikäteen. Nykyaikanen äänitysteknologia antaa sinulle samat mahdollisuudet kuin maailman superartisteillakin.
Stemmalaulun äänittäminen
Usein laulun kertosäkeistössä olisi hyvä olla stemmalaulua. Ne auttavat kertosäettä erottumaan biisin säkeistöistä. Jos osaat laulaa stemmoja, niin meidän kannattaa äänittää ne.
Lauluraidan jälkikäsittely
Pyrimme laulamaan niin puhtaasti kuin mahdollista, mutta jos joku sävel jää hieman matalaksi tai ylävireiseksi, niin pystymme tässä vaiheessa laskemaan tai nostamaan sitä niin, että kukaan ei kuule että laulua on viritetty.
Laulun ja taustan miksaaminen yhteen
Kun olemme yhdessä kuunnelleet otot ja valinneet parhaimmat suoritukset, niin sen jälkeen on aika miksata tausta ja lauluraidat yhteen.
Laulun miksauksessa säädän ensin laulun taajuusvastetta, eli kuinka kirkas tai tumma laulusoundi on. Seuraavaksi kompressoimme laulun, jonka avulla saamme esille hienot laulusi nyanssit. Ja kolmannessa vaiheessa lisäämme lauluun sopivat kaiut, jotta saamme laulun ympärille hieman tilaa.
Jos olemme äänittäneet stemmat, niin käsittelemme ne vastaavalla tavalla.
Lopuksi teemme lauluraitaan volumeautomaatioita, jotta laulu kuuluu hyvin koko biisin ajan. Viimeiseksi bounssaamme eli teemme raidasta kaksikanavaisen stereoraidan, jota voi sitten kuunnella missä vain.
Valmiin miksauksen masteroiminen
Kun miksaus on valmis ja se kuulostaa hyvältä on aika masteroida biisi. Biisin masteroinnissa biisin kokonaisvolume, dynamiikka ja taajuusvaste muokataan sopivaksi Spotifyyn tai johonkin muuhun striimauspalveluun, levylle tai radiosoittoon.